Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak jenis seks yang berbeza (52 gambar) | stemcellglobal.info

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak jenis seks yang berbeza (52 gambar)

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak jenis seks yang berbeza (52 gambar)

Mengadakan ruang untuk kanak-kanak bukanlah tugas yang mudah, terutamanya jika mereka mempunyai jantina yang berbeza. Untuk menyediakan kehidupan yang selesa dan damai di wilayah umum akan membantu reka bentuk yang bijaksana. Palet warna yang harmoni, serta perabot yang disusun dengan betul, akan mengubah walaupun persegi kecil menjadi bilik kanak-kanak pelbagai guna.

Susunan tapak semaian untuk gadis dan budak lelaki

Apabila memilih bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza, mesti diingati bahawa sinar matahari amat penting untuk kanak-kanak dan remaja, jadi anda lebih suka bilik dengan tingkap di selatan (secara alternatif - di selatan-timur atau selatan-barat).

Lokasi pintu akan sangat mempengaruhi tata letak perabot. Sekiranya ia bertentangan dengan tetingkap, maka kabinet, katil dan meja boleh diletakkan secara simetrik di sepanjang dinding sisi. Panjang bilik dari 4-5 meter akan membolehkan anda menetapkan tempat tidur pada satu baris, membahagikan mereka dengan partition nipis atau skrin. Sebaliknya boleh digunakan untuk permainan, latihan atau zon sukan.

Lain-lain jenis bilik cuti perancangan untuk imaginasi. Perkara utama adalah dengan memaksimumkan ruang bebas secara maksimal yang sering ditinggalkan tanpa perhatian (sudut, tempat berhampiran tingkap dan pintu, ketinggian) dan menyediakan setiap kanak-kanak dengan keadaan yang hampir sama.

Tata letak bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Peraturan pemilihan perabot

Set asas perabot kanak-kanak biasanya termasuk katil, meja dengan kerusi, almari pakaian. Selalunya mereka menambah rak buku, kotak untuk menyimpan linen katil, kotak besar untuk mainan, dinding sukan dan bar mendatar. Semua ini perlu dua kali ganda, apabila seorang saudara lelaki dan perempuan tinggal di satu bilik, dan agak sukar untuk meletakkan sejumlah perkara dimensi seperti itu. Untuk menyediakan keselesaan maksimum kanak-kanak akan membantu beberapa peraturan mudah.

Nombor peraturan 1. Ergonomi

Saiz perabot harus sesuai dengan kategori umur dan parameter fizikal kanak-kanak (ketinggian, berat). Jika anda menggunakan rak tempat tidur atau rak mezanin, anda perlu meninggalkan ruang menegak sebanyak mungkin supaya kedudukan duduk, sekurang-kurangnya 10 cm kekal di atas kepala anda.

Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Nombor peraturan 2. Keselamatan

Aktiviti semulajadi kanak-kanak mewajibkan orang tua untuk meminimumkan risiko kecederaan. Oleh itu, ia memberi keutamaan kepada pelapis lembut dan sudut-sudut bulat, meninggalkan kepala papan logam dan menonjol unsur-unsur hiasan.

Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Nombor peraturan 3. Keselesaan psikologi

Kanak-kanak, seperti orang dewasa, berasa lebih selamat apabila mereka mempunyai dinding kosong di belakang mereka, dan pintu dan tingkap bebas dilihat. Titik penting kedua - penduduk kecil di dalam bilik harus dapat menetapkan wilayah peribadi.

Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Bilik pengezonan untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Bagi dua kanak-kanak yang tinggal di bilik yang sama, masalah ruang pembatas amat penting. Untuk mengelakkan konflik, adalah wajar untuk memperuntukkan sudut berasingan untuk kakak dan abang, menggunakan untuk tujuan ini skrin, sekatan, kabinet, langsir ketat atau peranti lain.

Pemisahan plasterboard (papan lapis, papan serat) - penyelesaian yang baik jika katil berada di sepanjang satu dinding. Sekiranya dikehendaki, ia boleh menarik untuk ditewaskan, membuat elemen dalaman yang terang, atau dengan cara yang berbeza untuk menarik kedua-dua belah pihak.

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza - Zonasi
Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza - Zonasi

Niche - cara yang luar biasa untuk mengenal pasti kawasan tidur atau kerja individu. Lekapan seperti di dinding akan menjadikan bahagian dalam bilik kanak-kanak lebih selesa untuk dua orang anak lelaki yang berbeza.

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza - Zonasi

Rak atau kabinet-partition Pada masa yang sama, mereka menjalankan dua fungsi - tempat penyimpanan dan pembahagian sempadan. Untuk tujuan ini, sebuah almari dengan pintu gelangsar lebih sesuai, dan rak perlu dibuat dengan buku dan ia akan dibebaskan dari habuk setiap minggu.

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza - Zonasi
Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza - Zonasi

Tirai atau kanopi akan membantu mewujudkan sudut terpencil untuk setiap kanak-kanak tanpa kos tertentu. Ia akan mengambil hanya kornea dan kain tebal, yang akan meliputi katil atau keseluruhan bilik mini.

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza - Zonasi

Cara untuk menjimatkan ruang

Dalam kawasan yang terhad, pendekatan yang sangat seimbang untuk lokasi perkara diperlukan. Terdapat beberapa helah menarik yang akan membantu menyelamatkan ruang bilik kanak-kanak dan memohon setiap meter dengan faedah maksimum.

Katil tidur - tidak biasa di dalam bilik di mana dua kanak-kanak hidup. Mereka boleh dipasang sama ada secara tegas di atas yang lain, atau dengan sesaran tertentu, apabila bahagian bawah menonjol sedikit ke hadapan atau ke sisi.

Pilihan yang kurang biasa - meletakkan tempat tidur secara serentak, yang membolehkan ia sesuai dengan reka bentuk dalam sudut terbuka. Sokongan kedua untuk bahagian atas yang menggantung boleh menjadi kabinet yang bertujuan untuk menyimpan pakaian, mainan atau buku.

Katil tidur - Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Podium di bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza, membolehkan anda secara visual memisahkan bahagian bermain atau kerja bilik dari bilik tidur. Di bawah ketinggian ini sering menyembunyikan tempat tidur, serta mengatur sistem penyimpanan tambahan - laci, membuka "menetas", lekapan khas.

Podium - Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Podium - Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Laci di bawah katil - betul-betul tempat yang terbaik untuk menyembunyikan linen katil, bantal dan selimut. Pada masa yang sama, soalan diselesaikan dengan mendapatkan bola yang digulung dan sentiasa mengumpul habuk.

Laci - Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Skema warna untuk bilik kanak-kanak

Reka bentuk warna nurseri untuk kanak-kanak yang berbeza-seks memerlukan beberapa kompromi, kerana warna harus harmoni campuran tanpa mengganggu keselarasan keseluruhan. Kebebasan yang lebih besar dalam hal ini memberi zonasi yang betul, apabila sudut yang berasingan bagi setiap anak dicat dengan warna-warna yang dia suka. Dalam kes lain, lebih mudah untuk menghentikan penyelesaian sejagat dan memilih gaya neutral.

Daripada bunga yang sesuai dengan lelaki dan perempuan, anda boleh membezakan - warna putih, krim, dan pasir. Mereka mencerminkan cahaya dengan baik, menjadikan bilik lebih cerah. Di antara yang cerah seseorang dapat membezakan warna-warna yang ceria alam - berwarna tepu kuning, hijau muda, oren atau biru langit.

Pada masa yang sama, lebih baik menolak dari merah, biru tua, merah jambu hitam dan terang - mereka boleh merengsakan atau menekan sistem saraf bayi.

Warna - Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Warna - Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Pencahayaan yang betul

Bahawa kanak-kanak boleh tumbuh dan berkembang sepenuhnya, perlu untuk menjaga pencahayaan yang baik di premis mereka, baik pada siang hari dan pada waktu petang.

Di dalam bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak yang sama, mesti ada sekurang-kurangnya satu tetingkap, sebaiknya ditutup dengan langsir lut untuk melindungi kanak-kanak dari sinar-sinar dan ultraviolet. Apabila meletakkan meja, pastikan cahaya matahari jatuh di sebelah kiri. Jika dia berada di sebelah kanan atau dari belakang, notebook dan buku akan menutup bayangan dan kanak-kanak itu akan mendapati sukar untuk melihat apa yang ditulis, dan jika rakan sekolah itu bersemuka dengan tingkap, cahaya akan menyerang mata dan boleh membawa kepada masalah penglihatan. Peraturan yang sama digunakan untuk lokasi komputer atau komputer riba.

Pada waktu malam, matahari harus menggantikan candelier atas di atas kawasan bermain. Lampu adalah lebih baik untuk memilih lampu siling, ringan, dari bahan tahan hancur. Di tempat latihan, disyorkan untuk meletakkan lampu meja yang mencipta lampu sempit sempit tanpa bayang-bayang tajam. Setiap kanak-kanak perlu mempunyai soket sendiri supaya mereka tidak perlu menggunakan tali lanjutan, tetapi sebelum mereka mencapai umur 8-10 tahun, mereka harus ditutup dengan stub.

Sangat penting untuk mengatur pencahayaan individu di sekitar katil. Sesetengah kanak-kanak suka membaca pada waktu tidur atau bermain di peranti mudah alih - jadi anda perlu menjaga agar saudara lelaki dan adik perempuan tidak mengganggu tidur masing-masing kerana cahaya atas yang disertakan.

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak seks yang berbeza - Lampu yang betul

Reka bentuk kanak-kanak untuk kanak-kanak yang berbeza - gambar

Sebelum membuat reka bentuk baru bilik kanak-kanak daripada dua orang anak lelaki yang berbeza, adalah penting untuk melihat projek-projek dalaman yang sudah dilaksanakan. Di galeri foto kami terdapat banyak penyelesaian yang menarik untuk reka bentuk tapak semaian, susunan perabot dan hiasan yang biasa. Mungkin beberapa idea berguna untuk anda? Lihat dan terinspirasi!

Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza
Reka bentuk dalaman bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak lelaki yang berbeza

Video: Bilik kanak-kanak untuk kanak-kanak jenis seks yang berbeza

1
Loading...